Dagboek van een auteur

//Dagboek van een auteur

Dagboek van een auteur

We dachten we nodigen eens een auteur uit om te schrijven over het auteurschap. Willem Jan van de Wetering accepteerde de uitnodiging en schreef zijn Dagboek van een auteur.

Schrijven lijkt voor sommige mensen een uiterst saai beroep. Een schrijver schrijft. Punt. Is dat zo? Lees mee in mijn dagboek en oordeel zelf.

De dag begon met een mail van de uitgever met daarin een pdf-bestand van Het Talentenkompas. Dit is een door mij ontwikkelde kaartenset, bestaande uit 82 kaarten voorzien van onze talenten. Iedere kaart bestaat uit een foto, met op de achterzijde een tekst. Het bleek dat de foto’s en de bijbehorende teksten hopeloos door de war waren geraakt. Een pittige puzzel waar ik dik twee uur mee bezig ben geweest. Vervolgens contact opgenomen met de studio die opmaak van de kaarten doet en uitgelegd wat er was misgegaan. Een uur later kwam er een nieuw pdf-bestand en bleek alles gelukkig opgelost stonden de juiste teksten bij de juiste kaarten.

De laatste puntjes op de i 
Vervolgens belde de uitgever dat er wel een tekst voor op de achterkant van het doosje van deze kaartenset moest komen, een flaptekst, maar dan op een doosje in plaats van op een boek. Oh en er waren nog wat onduidelijkheden over de uitleg van een legging die je met de kaarten kunt doen. Ik was blijkbaar nog niet uitgepuzzeld. Het voordeel van een door jezelf ontwikkeld product is dat je precies weet hoe het werkt, dus waren de teksten snel geschreven en herschreven. De opmaakstudio zet nu de laatste puntjes op de i en dan gaat het Talentenkompas naar de drukker in China. Nog even geduld dus.

En dan verder met… schrijven
Nu dit was afgehandeld kon ik verder met mijn boek in wording “Je verborgen talent”. Ik was al heel ver met de theorie, maar er ontbrak nog iets, iets dat het verhaal tot leven bracht, waardoor alles beter bij de lezer blijft hangen. Ik besloot om nog een stukje te maken vanuit de ik persoon over alle talenten. Laat me uitleggen hoe het werkt.
Je hebt talenten en vaardigheden, Vaardigheden kan je leren, talenten heb je. Maar als je niet weet dat je dat talent hebt begraaf je je in je vaardigheden. Ken jij je talenten? Onze talenten zijn terug te vinden in ons Enneagramtype, want dat legt immers je karakter bloot. Er zijn negen Enneagramtypen en daar heb ik negen talenten in ontdekt. Dat zijn bij elkaar dus 81 talenten. Ik beschrijf in het boek welke talenten bij jou passen en hoe je die talenten naar boven kunt halen.

Toen ik na het schrijven alles nog eens terug las, kon ik niet anders dan blij zijn. Dit was het ontbrekende puzzelstukje.

De rest van de dag heb ik gewerkt aan het laatste hoofdstuk waarin de lezer leert hoe hij/zij de zijn/haar verborgen talenten kan gebruiken. Het waren niet eens zoveel woorden als wel de precisie van de volgorde die hier bepalend was. Want juist door dit slot hoofdstuk moet de lezer denken: ‘nu begrijp ik het en nu kan ik er iets mee’. Ik hoop maar dat het gelukt is, de feedback van de uitgever zal het uitwijzen.

Uitgeschreven, voor even
En toen was het avond. Even het hoofd leeg maken door ChiNeng Qi Gong oefeningen te doen, even een uurtje tv kijken ter ontspanning en dan tijd voor meditatie en slapen.
Dat was een dag uit het leven van een schrijver. Morgen schrijven we weer verder aan een ander boek ‘Jij en je kind’. Maar daarover een andere keer meer.

Willem Jan van de Wetering

Door | 2018-07-19T08:40:45+00:00 juli 25th, 2018|Auteur aan het woord|Reacties uitgeschakeld voor Dagboek van een auteur